Чим хворіє Ваш басейн

Всім відомо, що без відповідної обробки вода через кілька тижнів втрачає питні якості. Навіть через кілька днів красива на вигляд вода з бактеріологічної точки зору вже не відповідає санітарним нормам. Таким чином, купання в ній пов’язане зі зростаючим ризиком для здоров’я. У статті «Чим хворіє Ваш басейн», ми розповімо про те, які неприємності можуть відбуватися з вашим водним резервуаром. Якщо ви не хочете кожні два тижні зливати з басейну вже нагріту з чималими витратами воду, а після збирання наповнювати його знову холодною водою, далі чекати кілька днів, поки вона нагріється і з жахом спостерігати пропорційну залежність забруднення води від температури, тоді необхідно визнати, що вода вимагає догляду.

Отже, головне в басейні – це система фільтрації, яка дозволяє здійснювати безперервний цикл очищення води в басейні, та в основному відрізняє басейн (як складну гідротехнічну споруду) від звичайної великої ванни.

Невід’ємною частиною системи фільтрації є насос, який забирає воду з басейну і пропускає її через резервуар з кварцовим піском. Чим сильніший фільтр і його пропускна здатність, тим швидше і ефективніше буде очищатися вода у вашому басейні. Фактор потужності і надійності (запас міцності) очисного обладнання варто поставити на чільне місце, так як фільтри різних виробників практично однакові по своїй функціональної здатності (маються на увазі фільтри з кварцовим піском), відрізняючись лише по дизайну, рівню робочого фону і ціною, що відбиває «розкрученість» торгової марки. Потім вкрай важливо грамотно розмістити «забір» води, а це скіммер, донний трап або переливної лоток, і «викид» води, тобто форсунки (бічні або донні). Одночасно з механічною фільтрацією, обов’язково в басейні проводиться обробка води хімічними препаратами – хлормісткими, активним киснем, препаратами на основі брому та іншими.

Візьмемо, для прикладу, найбільш традиційний метод водоочищення – за допомогою хлорвмісних препаратів. Найчастіше буває так, що власник басейну забуває вчасно вносити хімпрепарати, або поїхав у відпустку, або йдуть інтенсивні кислотні дощі. І ось на дні та на стінках басейну з’являються зелені плями. Це означає, що в вашому басейні оселилися синьо-зелені водорості. Вони інтенсивно розмножується, та якщо на даному етапі це зростання не зупинити, то через дві доби плями перетворяться в рівномірний наліт зеленого кольору по всій площі басейну, а на дзеркалі води утворяться бульбашки – пейзаж, в якому не вистачає тільки жаб.

Чому це відбувається? Цьому є кілька причин. Наведемо для прикладу найпоширеніші:

  • У воді був підвищений рівень pH (показник кислотно-лужного балансу). Нейтральний рівень pH повинен бути 7,0-7,4.
  • Рівень активного хлору або був на мінімальній позначці, або його не було зовсім. Вміст активного хлору в воді має бути 0,3-0,6 мг.
  • У воду не додавався засіб проти утворення водоростей – альгицид.
  • Потужність вашого фільтра не відповідає обсягу басейну. Це може статися при неправильному виборі устаткування при будівництві басейну.
    А тепер ми постараємося допомогти вам у боротьбі з непроханим гостем.

Що потрібно зробити, щоб вода в басейні знову стала прозорою на вигляд і чистою у всіх відносинах?

  1. В першу чергу слід скористатися тестером – приладом для визначення рівня pH і залишкового хлору у воді. Варто зауважити, що тестери бувають таблеткові, краплинні та лакмусові. Таким чином ви зможете визначити кількість препаратів, які знадобляться для подальшої обробки води в басейні. Всі препарати закладаємо тільки в скіммер або в спеціальний резервуар-поплавок.
  1. Якщо рівень pH у воді підвищений (більший ніж 7,4), потрібно негайно знизити його, тому що висока лужність води сприяє зростанню синьо-зеленої водорості. Терміново додаємо засіб для зниження pH ( «pH-мінус»), керуючись інструкцією, що додається до препарату. Постарайтеся вирівняти рівень pH до позначки 7,0.
  2. Через 20 хвилин після застосування препарату «PH-мінус» слід додати засіб «ударного» хлорування – швидкорозчинний хлормісткий препарат. Він може бути як в таблетках, так і у вигляді гранул або рідини. Знову слід керуватися інструкцією, на цей раз – для «ударного» хлорування. Цей препарат дозволяє в найкоротші терміни очистити воду в басейні.
  3. Одночасно з додаванням хлорвмісних препаратів, обов’язково вносимо засіб, що запобігає зростанню водоростей у воді та на стінках басейну – альгицид (як правило, він випускається у вигляді рідини). Знову ж таки, користуємося дозуваннями зазначеними в інструкції.
  4. Фільтрувальну установку слід виставити на безперервний режим роботи – до повного очищення води в басейні. Проводити «зворотню» промивку піску в фільтрі – раз на добу. Через добу або дві вода може змінити свій колір: з зеленої стати кольору молока. Доведеться знову скористатися тестером і повторити процедуру, але без використання альгіциду.
  5. Якщо вода стане прозорою, але в ній будуть спостерігатися суспензії (крупинки, зазвичай білого кольору), почекайте добу – вони можуть пройти через систему фільтрації. Якщо суспензії не підуть, потрібно застосувати препарат – коагулянт.
  6. Після застосування коагулянту слід відключити систему фільтрації на одну добу. Під впливом цього препарату суспензії зв’язуються в пластівці та осідають на дно басейну.
  7. Після того як вода стала прозорою, слід промити фільтр і скористатися донним пилососом.
  8. Очистивши басейн, обов’язково потрібно промити фільтр і ще раз виміряти тестером показники води. Нагадаємо, що нормальний рівень pH становить 7,0-7,4, а рівень хлору, по нормам санітарних служб, 0,3-0,6 мг.
  9. Під час нормальної експлуатації басейну раз в тиждень слід вносити повільнорозчинний хлормісткий препарат, наприклад Мультитаб 3 в 1.

Купайтеся на здоров’я!






    Зворотній зв’язок

    Залиште повідомлення і ми відповімо Вам найближчим часом.