Обробка басейну хлором

Здоров’я – головний ресурс, яким нагородила природа людину. Дослідження показали, що 15% кишкових інфекцій мають водний фактор передачі. Так само вода сприяє шкірним захворюванням, очним та вушним запальним процесам, проблемам з носовою порожниною і легенями. Тому питання дезінфекції води в басейні не залишить байдужим нікого. Джерелом забруднення виступають як органічні, так і неорганічні забруднювачі. Щоб знизити ризик патогенних факторів на організм людини здійснюється обробка басейну хлором.

Цінова доступність, тривала дія, одночасна дезінфекція води і чаші та ефективність зробили використання хлору найкращим способом дезінфекції. Поряд з цим хлор – дуже небезпечна хімія. До мінусів застосування можна віднести:

  • можливу шкоду здоров’ю (ризик роздратування слизових оболонок і дихальних шляхів, лущення шкіри, алергічні реакції),
  • Не вбиваються стійкі до хлору мікроорганізми (наприклад лямблії),
  • через звикання бактерій і патогенних мікроорганізмів до певного рівня хлору необхідно постійно збільшувати його дозування,
  • необхідність деактивації побічних продуктів (хлорамін),
  • дезінфікуюча ефективність залежить від температури води (ефективність знижується зі збільшенням температури),
  • негативний вплив на оснащення і матеріали, знебарвлення покриття чаші,
  • неприємний запах.

Виділяють два види хлору:

  • ударна дія або шокова обробка проводиться при першому запуску басейну, при частковій заміні води в ньому, перед консервацією на зиму, після розконсервації та при надмірному забрудненні. Насиченість хлору в цьому випадку 3 – 5 мг / л., а система фільтрації повинна працювати безперервно. З метою безпеки басейн не експлуатують 24 години.
  • регулярна обробка залежить від забрудненості штучного водоймища. Для приватних басейнів рекомендовано проводити цю процедуру 1-3 рази на тиждень з метою відновлення рівня вільного хлору.

Препарати на основі хлору поділяються на:

  • нестабілізовані – не мають допоміжних компонентів, які утримують і уберігають хлор від впливу ультрафіолету. Такий препарат може випадати в осад, що проблемно прибирається. Для ефективності нестабілізованого хлору доводиться додавати більше засобів і препарати-стабілізатори. Їх використовують в закритих і відкритих басейнах.
  • до складу стабілізованих препаратів входять допоміжні компоненти. Внаслідок цього економиться витрата речовин і виходить менше нерозподіленого залишку на дні басейну. Це безперечно відповідає вимогам відкритих штучних водойм.

Існують швидко- та повільно розчинні препарати.

Швидкорозчинний або шок-хлор випускається в таблетках або гранулах. Використовується для шокової і періодичної дезінфекції води, відмінність полягає в дозуванні на куб води. Речовина, розчиняючись, окислюється. Так знищується органіка і вода насичується активним хлором.

Повільно розчинні препарати або як їх ще називають – препарати пролонгованої дії використовуються коли відбувається регулярна обробка басейну хлором. Після шокової дезінфекції вони підтримують рівень хлору в воді.

Розрізняють вільний і пов’язаний хлор.

Вільний (активний хлор) – це хлор, який не прореагував з органікою та іншими забрудненнями в воді. Окислюючись, він створює пов’язаний хлор або хлораміни.
Структура хлораміну важче ніж активного хлору. Хлорамін не дезінфікує воду. Так утворюється неприємний хлорований запах. Так само хлорамін, як джерело забруднення, може викликати роздратування або навіть алергічні реакції. Для нівелювання небажаних наслідків зв’язаного хлору вводять ударну дозу з використанням швидкорозчинного хлору.
Хлоруючі препарати існують в рідкій формі, гранульовані та у вигляді таблеток. На витрату препаратів впливають забрудненість води, обсяг басейну і експлуатаційні умови.

Компанія PoolSAR рекомендує дотримуватися інструкції з застосування та робити точне дозування прри обробці басейну хлором, а так само дотримуватися заходів безпеки. Ми проконсультуємо Вас як позбутися всіх негативних якостей при використанні хлору та користуватися басейном в задоволення! А для перевірки рівня хлору в басейні використовуйте спеціальні тестери: таблетки, краплі і лакмусові смужки. Так само ми звертаємо вашу увагу на той факт, що перед використанням хлору, необхідно заміряти pH і рівень жорсткості. Якщо цього не зробити, дезінфекція не дасть ефекту. Дотримання всіх правил зробить хлор нешкідливим і найкращим вашим помічником в процесі дезінфекції.






    Зворотній зв’язок

    Залиште повідомлення і ми відповімо Вам найближчим часом.