Біоплівка в басейні

Біоплівка або біообростання – це конгломерат мікроорганізмів на будь-якій поверхні.
В наш час питання екології є як ніколи актуальними. А гігієна води, напевно, у трійці лідерів списку. Ця проблема, на жаль, не оминула і власників басейнів.

Дослідження мікробіології довели, що 99% мікроорганізмів знаходяться не в самій воді басейну, а в поверхневій біоплівці. А у воді з температурою 25 ° C і вище розмноження бактерій відбувається стрімко. Щогодини їх кількість подвоюється. Іншими словами, з однієї бактерії за добу виходить 8 мільйонів, а через дві вага біомаси досягне 140 кг в умовах рясного харчування.

Цікавим буде факт, що 114 видів вірусів та близько 600 мільйонів різних бактерій приносяться на тілах купальників. Так само підтверджено, що навіть 10-кратна доза хлору створює лише дуже тимчасовий ефект: за тиждень чисельність мікробів у воді досягне попереднього показника. А доза антибіотиків, яку витримують бактерії в біоплівці, у 1000 разів більша за смертельну порцію для окремої вільної бактерії.

Напевно, перераховані вище цифри нікого не залишать байдужими. Але епідеміологічна загроза – не єдина небезпека біоплівки. Вихід із ладу обладнання басейну, зниження його працездатності та ефективності, корозійні процеси, підвищення витрат електроенергії – ще кілька наслідків такого поняття як «біоплівка».

Структура біоплівки в’язка і липка завдяки полісахариду (позаклітинній полімерній речовині, що виділяється). А із-за слизу біоплівка не розпадається. Мікроорганізми намагаються осісти на поверхні, біля якої спостерігається перепад швидкостей води. Таким чином поточна вода сприяє виникненню біоплівки.

Джерелами біоплівки насамперед виступають пісок у піщаному фільтрі, вугілля у фільтрі з активованим вугіллям, “мертва зона” у системі трубопроводів або десь на шляху циркуляції води, стінки басейну. Такі місця забезпечують біообростання поживними речовинами.

Пульсар

У боротьбі з біоплівкою наші фахівці звертають вашу увагу на те, що:

  • стандартні препарати дезінфекції не здатні впоратися з біоплівкою. Дезінфектори знищують лише мікроорганізми, що вільно плавають у воді, які не осіли. А при спробі речовини дезінфекції зруйнувати біоплівку, вона лише потовщується, оскільки слиз не дозволяє проникати в колонію препаратам.
  • боротися з біоплівкою можна виключно механічним способом із застосуванням хімічних реагентів та дезінфікуючих засобів. Також не варто відкидати ультразвукові прилади знезараження та очищення.
  • за максимумом обмежити живлення мікроорганізмів. Наприклад, перед відвідуванням басейну прийняти душ, не економити на фільтрах, дотримуватися режиму їх експлуатації, вибирати правильне оснащення та технічне рішення системи водопідготовки.

Утворення біоплівки – це постійний процес. Але нашим спеціалістам під силу найбільш ефективне її видалення! З нашою компанією PoolSAR вода у вашому басейні завжди буде чистою, а найголовніше безпечною.






    Зворотній зв’язок

    Залиште повідомлення і ми відповімо Вам найближчим часом.